بالابر خودرو بر
آسانسور خودرو بر
بالابرهای متحرک و لیفتراک
بالابر صنایع نفت، گاز و پتروشیمی071-37326391
آسانسور هیدرولیک و هوم لیفتinfo@afrazbalabar.com
درب های آشیانه هواپیما وهلیکوپترشیراز: بولوار نصر- پل فضیلت - ساختمان الما - واحد 5
ساخت و نصب انواع بالابر، آسانسور، درب اتوماتیک وپارکینگ های مکانیزه طبقاتی
گروه افراز صنعت

ساخت و نصب انواع بالابر، آسانسور، درب اتوماتیک وپارکینگ های مکانیزه طبقاتی

فروش و تعمیر انواع آسانسور
فروش و مونتاژ انواع بالابر
بالابر صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
آسانسور هیدرولیک و هوم لیفت
بالابر خودروبر – آسانسور خودروبر

محدویت های طراحی آسانسور


  • در طراحی یک اسانسور هیدرولیک با برق تک فاز با چه محدودیت هایی روبرو هستیم؟

    ۱-انتخاب موتور
    موتورهای غوطه ور موجود در بازار ایران عمدتا دو مارک Elmoو Sb ایتالیا هستند که کلیه برندهای جهانی هم از این دو برند استفاده مینمایند.ماکزیمم توان قابل ارائه و موجود در این موتورها با برق تک فاز ۲/۹ کیلووات یعنی چهاراسب میباشد.

    نکته بازده یا efficiency موتورهای غوطه ور در روغن است که مقدار ۷۶درصد میباشد.این مقدار بازده در مقایسه با الکتروموتورهای معمولی خشک که حدود ۹۰درصد هستند بسیار کم است.چرا که حرارت داخل مخزن و عواملی چون فشار سیال درون مخزن همگی سبب کاهش توان نامی موتورهای نام برده میباشد.

    لذا طراح نبایستی ۲/۹کیلووات توان را به صورت واقعی در محاسبات و انتخاب دیگر اجزا لحاظ کند.
    چنانچه سرعت.۱۶/متر بر ثانیه قابل قبول مشتریان باشد که در این صورت یک ساختمان چهارطبقه با ۱۲متر تراول در حدود ۴۰ثانیه پیموده میشود.

    این یعنی بایستی از پمپ با لیتراژ ۵۰استفاده نمود.ولی یک مشکل بزرگ این است که بین موتور و پمپ یک نسبت وجود دارد لذا ماکزیمم پمپی که میتوان روی موتور۲/۹کوپل نمود .پمپ ۲۵لیتری میباشد.حال با پمپ ۲۵لیتری زمان میشود نزدیک دو برابر حدود ۸۰ثانیه
    صد در صد این طراحی و انتخاب جوابگوی یک #اسانسور هیدرولیک چهارنفره با چهارتوقف با یک سرعت معمول مثلا ۴/متر بر ثانیه نیست.
    حال با ۲/۹کیلووات توان نامی که واقعی هم نیست چگونه میتوان یک اسانسور چهار توقف چهارنفره را با برق تک فاز طراحی نمود.؟

    راهی که سریع به ذهن میرسد استفاده از اینورتر است که بتوان با درایو ۷/۵ کیلووات ماکزیمم از موتور ۵/۵کیلووات استفاده نمود و با موتور وپمپ قویتر به سرعت بیشتر دست یافت.

    البته حواستان به برق تک فاز هم باشد همه برق ساختمان متعلق به اسانسور نیست.
    ولی یک مشکل بزرگ این که موتور های Elmoو Sb که بتوان روی انها اینورتر سوار کرد فعلا در بازار موجود نیست

    تصوير پلاک يک موتور غوطه ور

    ۲-انتخاب پمپ
    معمولا در اسانسورهای هیدرولیک بایستی از پمپ های اسکرو استفاده نمود.و این یک دلیل بیشتر ندارد .صدای ایجاد شده توسط یک پمپ اسکرو بسیار کم است
    ولی این خود یک محدودیت بزرگ ایجاد میکند.
    پمپ های دنده ای قابلیت کار در فشارهای بالا را دارا میباشند و نوع معمول ان زیر ۲۰۰بار فشار عملکرد خود را حفظ مینماید.ولیکن صدای ایجاد شده توسط پمپ های دنده ای نویز بالایی دارد و گوش انسان را اذیت میکند.

    در بالابرهای هیدرولیک خانگی و فروشگاهی که وزن بار کم است مثلا ۳۰۰کیلوگرم و کورس حرکتی پایین مثلا ۳متر نیازی به انتخاب پمپ با لیتراژ بالا نیست و میتوان با انتخاب یک پمپ دنده ای کوچک صدا را هم کمتر کرد.از این رو میتوان از پمپ های دنده ای استفاده نمود.

    و لیکن در اسانسورهای هیدرولیک نیاز به سرعت وجود دارد از این رو انتخاب یک پمپ با لیتراژ بالا ضروری مینماید.ولیکن به دلیل تک فاز بودن برق فراموش نکنید که توان موتور شما محدود است پس نسبت بین پمپ و موتور خود یک محدودیت است و در انتخاب لیتراژهای بالا همواره بایستی توان موتور را در نظر داشت.

    در انتخاب یک پمپ اسکرو محدودیت فشار وجود دارد.چرا که به دلیل ساختار ان و توصیه شرکت های سازنده فشار بیش از ۵۰بار سبب بحرانی شدن وضعیت پمپ میگردد.و این محدودیت خود در انتخاب دیگر اجزای یک اسانسور هیدرولیک تاثیر مستقیم داشته و طراح را محدود مینماید.
    یقینا پمپ های اسکرو مخصوص کار در فشارهای بالا هم وجود دارد و لیکن به دلیل قیمت بسیار بالای انها تنها در صنایع حساس از انها استفاده میشود.

    پمپ هاي اسکرو در فشار بيش از 50 بار خوب کار نميکنند.

                                نماي داخلي پمپ اسکرو

    منبع:واحد طراحي و محاسبات هيدروليک سنتر فارس                         t.me/HydroHB